Składniki:
Piersi kurczaka, świeże pory, papryka konserwowa czerwona, torebka ryżu, sól, pieprz, papryka w proszku słodka, chili w proszku lub strączki.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy w paseczki, obsypujemy sproszkowaną papryką, solą, pieprzem i zostawiamy na 10 minut w lodówce. W tym czasie kroimy pory w talarki, paprykę konserwową w kostkę, możemy zacząć gotować ryż według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy dużą patelnię i rozgrzewamy na niej olej (ja używam oleju z pestek winogron) i pdsmażamy mięso. Gdy mięso "puści soki", dodajemy pokrojone pory i smażymy do miękkości, później dodajemy paprykę konserwową i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy wszystko razem. Danie gotowe. Naprawdę warto spróbować, polecam!
Uwagi:
Potrawę można podawać na ryż, nie trzeba dodawać ryżu na patelnię i mieszać.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Dorota:):) |