Składniki:
60-70 dag mielonego mięsa wieprzowego, 80 dag białej kapusty, 3 jajka, 1 szklanka ryżu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cebula, kostki rosołowe i przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana.
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać i zeszklić. Kapustę posiekać drobno (nie gotować!), dodać mięso (surowe), ryż (surowy), jajka, mąkę, cebulę (bez tłuszczu). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować kotlety - obsmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać bulionem (na taką porcję używam 1,5 l bulionu). Zapiekać ok. 1 godz. w piekarniku. Na koniec, gdy kotleciki są miękkie, odlać bulion i zrobić z niego sos pomidorowy. Sos zabielić śmietaną i zagęścić mąką, w razie potrzeby można doprawić do smaku. Następnie zalać kotleciki sosem i zapiekać jeszcze ok. 15 min.
Uwagi:
Osobiście robię potrawę na gazie. Jest znacznie szybciej, bo ok. 30 min samego gotowania, a potem zrobić sos, podgrzewać ok. 15 min na małym ogniu i danie gotowe. Smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Magda C. |