Składniki:
Duża pierś kurczaka, 3-4 łyżki miodu (w miarę możliwości 6-7 łyżek), 3 łyżki oleju/oliwy, 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej), 1 czubata łyżeczka curry, 2 szczypty ziół prowansalskich, łyżeczka soli, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki wódki (nieobowiązkowo), 3-4 ząbki czosnku, pół puszki ananasów.
Jak przyrządzić?
Pierś wyczyścić i pokroić w wąskie paski lub mniejsze kawałki (jak kto lubi) i wrzucić do miski. Dokładnie zmieszać ze sobą miód, olej, musztardę, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz i wódkę. Powstałym sosem polać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie kawałki kurczaka były dokładnie obtoczone w sosie.Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery i wrzucić do miski z kurczakiem. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na jakiś czas (ile go masz - 2 godziny lub 2 dni). Po wyjęciu z lodówki wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kurczaka, cały sos i pokrojone na małe kawałki ananasy i smażyć/dusić przez 10-15 minut, podlewając co parę minut połową soku z puszki ananasa.
Jak podawać?
Podawać z ryżem i pomidorami lub sałatą.
Uwagi:
Potrawa jest dość ostra.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | SuperStefan |