Składniki:
40 dag piersi kurczaka, przyprawa gyros, 1 kg ziemniaków, endywia (ja miałam 500 g w torebce, już pokrojonej).
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, gotujemy, ugniatamy na puree z masłem i mlekiem, dodajemy do tego podsmażone kawałki kurczka uprzednio obtoczonego w przyprawie gyros, endywię lekko podduszamy i też dodajemy do powstałej masy ziemniaczano-mięsnej. Wszystko dobrze mieszamy i podajemy. Smacznego!
Uwagi:
To typowo holenderskie danie, Holendrzy jedzą ogromne ilości ziemniaków (w okresie jesienno-zimowym) podanych na przeróżne sposoby! Już wiem, dlaczego Vincent van Gogh namalował "Jedzących kartofle".
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Marta |