Składniki:
60 dag cielęciny z kością, 50 dag warzyw mieszanych (seler, pietruszka, pasternak, marchew), sól, lubczyk, 1 łyżka mąki, 1 żółtko, 4 łyżki słodkiej śmietanki, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku z pietruszką.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę pokrajać na porcje. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku włożyć mięso, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa pokrajać na połówki lub ćwiartki. Dodać po godzinie do gotującego się mięsa. Równocześnie dodać świeży lub suszony lubczyk. Z ugotowanego mięsa odcedzić wywar. Mąkę rozprowadzić paroma łyżkami zimnej wody lub zimnego wywaru, 1 i 1/2 szklanki wywaru zagotować. Do wrzątku wlać rozprowadzoną mąkę, mieszając, doprowadzić do zawrzenia. Śmietankę wymieszać z żółtkiem, dodać do gorącego sosu, wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Dodać posiekany koperek z pietruszką. Mięso zagrzać, włożyć na salaterkę, zalać sosem.
Jak podawać?
Podawać z dodatkiem ryżu na sypko lub puree z ziemniaków z marchewką z groszkiem i sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Henryka |