Składniki:
60 dag filetów z morszczuka lub dorsza, 50 dag warzyw: marchew, seler, pory, pietruszka, 1 jajo, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka pasty pomidorowej, sól, cukier, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Filety z ryby umyć, obłożyć pokrajanym w plastry porem i pozostawić na godzinę, por wyrzucić. Filety zemleć. Do zmielonej ryby dodać jajo, tartą bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę, sól. Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Z masy rybnej uformować okrągłe, spłaszczone, małe kotleciki. Warzywa włożyć w całości do rondla, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować na silnym ogniu. Gdy warzywa będą mięknąć, trzeba zmniejszyć ogień, włożyć do wywaru pulpety. Gotować powoli. Gdy pulpety wypłyną na wierzch, wyjąć. Ugotowane przestudzone warzywa oprócz pora pokroić w zapałki. Odmierzyć 2/3 szkl. wywaru, wlać do rondelka, wymieszać z pokrajanymi warzywami, dodać pastę pomidorową. Zagotować sos, doprawić solą, cukrem, dodać masło. Wyłożyć pulpety.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami lub makaronem i z surówkami lub warzywami gotowanymi.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Autor | Henryka |