Składniki:
600 g krewetek,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka octu ryżowego,
1/2 łyżki cukru brązowego,
2 łyżki mleka kokosowego,
1 limonka,
1 ząbek czosnku,
3 cebulki szalotki,
2 gałązki kolendry,
1 dojrzałe mango,
sól i pieprz do smaku,
woda
Jak przyrządzić?
Wymasuj limonkę, aby uzyskać więcej soku, przekrój i sok z połowy limonki wlej do miski. Dolej 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki wody, dosyp 1/2 łyżki cukru brązowego i pomieszaj, aż cukier się rozpuści. Weź 1 ząbek czosnku, pokrój, posyp solą, ugnieć, aż zrobi się papka. Przekrój 3 szalotki w piórka i dodaj do sosu. 2 gałązki kolendry posiekaj. Jak masz korzenie kolendry, ugnieć je w moździerzu i całość dodaj do miseczki do poprzednich składników. Dojrzałe mango obierz, zdejmuj miąższ z pestek i pokrój cały miąższ w kosteczkę (nie za duże kawałki) i wrzuć do sosu. Wymieszaj dokładnie całość, dodaj sól i pieprz do smaku. Na talerzu ułóż składniki i na wierzch dodaj krewetki. Ozdób listkami kolendry lub pietruszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | titko1 |