Składniki:
pstrąg patroszony, masło, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Myjemy pstrąga w strumieniu zimnej wody, następnie osuszamy go i z obu stron oraz od wewnątrz lekko (!) oprószamy odrobiną soli i najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Wnętrze ryby smarujemy odrobiną masła wymieszanego z jednym lub dwoma (w zależności od gustu smakosza) zmielonymi ząbkami czosnku. Do wewnętrznej pasty dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. W ten sposób nafaszerowanego pstrąga wkładamy do parowaru i dusimy do czasu osiągnięcia przez naszą rybkę odpowiedniego stanu do spożycia. W przypadku braku parowaru pstrąga można również zawinąć w folię aluminiową i upichcić np. na grillu.
Jak podawać?
Tak przyrządzonego pstrąga można podawać również z dodatkowym jogurtowym sosem czosnkowym lub chrzanowym bądź tylko w samym sosie własnym. Na wszystkie te sposoby jest bardzo pyszny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Satyria |