Składniki:
3-4 łyżki kaszy jęczmiennej, 40 dag warzyw: marchew, seler, pietruszka, 1 szklanka rosołu ugotowanego na chudym mięsie cielęcym, wołowym, 15-25 dag ziemniaków, 1/2 szkl. słodkiej śmietanki, 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki z koperkiem, sól
Jak przyrządzić?
Kaszę zalać czterema szklankami zimnej wody lekko osolonej, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Warzywa dodać do gotującej się kaszy mniej więcej po półtorej godziny jej gotowania. Ziemniaki pokrajać, dodać do gotującej się zupy. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito, połączyć z rosołem i śmietanką, dodać zieleninę. Przyprawić do smaku solą. Zupę można zaciągnąć żółtkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | Barbara |