Składniki:
1 kg ryby {sandacz, szczupak, leszcz}, 50 dag warzyw: pietruszka, seler, marchew, 2 pory, listek laurowy, skórka z 1/2 cytryny, szałwia, 1/2 szkl. sosu majonezowego, 2 łyżki wywaru z ryby lub rosołu.
Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić,pozostawić tylko płetwę ogonową, usunąć oczy. Przygotowaną rybę lekko natrzeć solą. Pozostawić na 1/2 godziny. Warzywa wrzucić do wrzącej wody {w wanience do gotowania ryb}, osolić. Gotować 10-15 min. Do wrzącego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Ostudzić w wywarze. Ostudzoną rybę wyłożyć na półmisek, zalać majonezem wymieszanym z wywarem z ryby lub rosołem.
Jak podawać?
Podawać z dodatkiem pieczywa i sałatek warzywnych.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Autor | Anita |