Składniki:
80 dag-1 kg leszcza, 60 dag warzyw: seler, pietruszka, marchew, 1 łyżka masła, 3 łyżki utartego piernika, 2 łyżki miodu, sok z cytryny, sól, cukier, listek laurowy, szczypta cynamonu.
Jak przyrządzić?
Rybę pokroić w dzwonka, łeb oczyścić, usuwając skrzela i oczy. Włożyć do wrzącej wody {osolonej}warzywa. Gotować wraz z łbem przez 15-20 min. Do wrzątku włozyć rybę, listek laurowy. Gotować 30 min. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.Sos: masło rozetrzeć z utartym na tarce i przesianym przez sito wywarem z ryby {1 1/2 szkl.}. Mieszając, zagotować, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Sos powinien zgęstnieć. Dodać miód, dobrze wymieszać. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru i cynamonu.
Jak podawać?
Podawać z dodatkiem z ziemniaków z wody.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Barbara |