Składniki:
- jeden płat łososia,
- marchew,
- por,
- seler,
- pietruszka,
- masło,
- koper,
- śmietana 30%,
- likier anyżkowy,
- koper włoski,
- sól,
- cukier puder,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory w puszce bez skórki.
Jak przyrządzić?
Oczyszczony płat łososia (ze skórą) dzielimy na porcje, solimy i odstawiamy. Ścieramy warzywa na tarce w drobne słupki. Na roztopionym maśle podduszamy starte warzywa i delikatnie solimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Folię aluminiową smarujemy masłem o układamy na niej łososia. Obkładamy duszonymi warzywami, koprem i zawijamy szczelnie folią. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180*C. SOS - w małym rondelku odparowujemy śmietanę i dodajemy uprzednio przetarte przez sito pomidory. Wtrakcie gotowania dodajemy koncentrat, koper, likier anyżkowy i cukier, sól do smaku. Gotowy sos wylewamy na dno talerza i za pomocą szpachelki przekładamy na talerz.Podawać najlepiej z ryzem.
Uwagi:
O ozdobieniu podawanej potrawy nie muszę przypominać.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Maciej |