Składniki:
- 1-1,2 kg karczku b/k,
- marynata (może być "gotowa" np. Staropolska),
- 1-2 cebule,
- 1 duży słoik majonezu (najlepiej "kielecki"),
- żółty ser (zależy ile kto lubi),
- olej do wysmarowania formy - bardzo niewiele.
Jak przyrządzić?
Karczek pokroić na kotlety o grubości ok. 1 - 1,5 cm (nie rozbijać !!!!!). Kotlety ułozyć w marynacie i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godz. Jeżeli nie mamy marynaty "z torebki" mieszmy ze sobą różne zioła i przyprawy wg. gustu i zalewamy niewielką ilością oleju. Następnego dnia przełożyć kotlety do wysmarowanego olejem płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie ułożyć plastry cebuli, plastry żółtego sera i przykryć wszystko szczelenie grubą warstwą majonezu - każdy kotlet smarujemy majonezem oddzielnie. Całość wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. piekarnika i zapiekamy aż mięso będzie miękkie. Zwyczajowo wystarczy na to ok. 30 - 40 min. Jeśli w czasie pieczenia pojawi się nadmar tłuszczu należy go odlać. Podajemy z frytkami, ziemniakami odsmażanymi oraz z sałatką (wg uznania).
Życzę smacznego !!!!!
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, pojemnik na marynatę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Asienka |