Składniki:
0,5 kg filetów rybnych, 1 bułka, 0,25 l śmietany 36%, 1 jajko, natka pietruszki, szczypiorek, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta, olej
Jak przyrządzić?
Filety należy zmielić wraz z namoczoną w mleku (i odciśniętą) bułką. Dodać posiekaną natkę, szczypiorek, jajo, przyprawy. Wymieszać. Ubić śmietanę i również dodać do masy - gdyby była zbyt gęsta, dosypać nieco bułki tartej. Formować małe pulpety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Najlepsze są tuż po przygotowaniu, wówczas są pulchne, jak poleżą, to "klapną", ale też dobre.
Jak podawać?
Dobrze smakuje z sosami na bazie jogurtu i majonezu, mogą być surówki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio wysoka |
Autor | Makucha |