Składniki:
Ciasto I:
30 dag mąki,
15 dag cukru (3/4 szklanki),
2 całe jaja,
1 łyżka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
bakalie,
kwaśne jabłka 6-7 sztuk,
powidła,
bakalie.
CIASTO II - ucierane:
1/2 margaryny,
13 dag maku suchego,
13 dag mąki (szklanka bez 1 cm),
13 dag cukru pudru,
3 jaja,
zapach migdałowy,
2 łyżki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta I:Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę startą na tarce, zamieszać, dodać jaja i zagnieść. Wyrobione ciasto rozłożyć na blasze, następnie ciasto posmarować powidłami, posypać grubo bakaliami i wyłożyć na to starte na tarce i odciśnięte jabłka. To zalać ciastem II.Wykonanie ciasta II:Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, proszek, suchy mak, olejek migdałowy oraz pianę z białek. To wszystko wylać na jabłka w cieście I.Piec 50 min w temp. 180-200 stopni. Wystudzony placek polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Wierzch placka musi być lekko brązowy, nie blady.Placek nie wydaje się tani, ale wart jest każdej złotówki. Jest bardzo smaczny. Jak pierwszy raz piekłam to ciasto, to ze zrobieniem jego zeszło mi 1,5 godziny. Teraz zajmuje mi to do 45 minut. Ciasto powinno być wykonane bardzo starannie. Zresztą Einstein powiedział: "każda praca jest dobra, jeśli jest dobrze wykonana". Życzę wszystkim smacznego i powodzenia. Pozdrawiam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | LADYBIRD |