Bakłażan panierowany

Przepis kulinarny

Składniki:

W zależności od planowanej ilości - na 2 osoby starczy 1 średni bakłażan, 2 jaja, panierka do drobiu, sól, chili w proszku, oliwa lub olej do smażenia

Jak przyrządzić?

Bakłażana umyć, odciąć ogonek, pokroić w półcentymetrowe plastry (nie grubsze, bo się nie przesmażą). Ułożyć w misce, posypać delikatnie solą, odstawić na 10-15 minutek, żeby puściły sok. Po tym czasie odlać sok, plastry bakłażana panierować jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). Smażyć na złotobrązowo na mocno gorącej oliwie na małym ogniu, żeby nie spalić panierki.Smacznego!!!

Uwagi:

Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzień (jak dożyje - u mnie tak podany bakłażan znika w 15 minut) też jest wysmienity. Polecam jako alternatywę dla dania mięsnego - prawie tak samo sycące.Zamiast bakłażana można w ten sam sposób potraktować cukinię;-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt8 zł
Autormysia

Bakłażan panierowany: Podobne przepisy

Bakłażan panierowany: wypróbuj również

Powiązane Tematy