Składniki:
80 dag mąki pszennej,
25 dag margaryny,
40 dag cukru,
6 jaj,
3/4 szklanki mleka,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
owoce (brzoskwinie, jabłka, śliwki)
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko.Całość podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.Na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wyłożyć białą część ciasta, niezbyt ciasno poukładać owoce i przykryć ciemnym ciastem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.Gotowe posypać cukrem pudrem.Ciasto powinno długo zachować świeżość.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | k |