Składniki:
3 jajka,
25 dag cukru,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
75 dag jabłek,
1/2 l soku jabłkowego,
6 łyżeczek żelatyny,
20 dag śmietanki,
torebka cukru waniliowego,
20 dag borówek (mogą być też np. jagody)
Jak przyrządzić?
Jajka utrzeć z 6 łyżkami cukru. Dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto, wygładzić. Piec ok. 10 min w temp. 225 st.Obrać jabłka, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kawałki. W garnku skarmelizować pozostały cukier, wlać sok jabłkowy, mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać kawałki jabłek, wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 4 min. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, schłodzić.Ostudzone ciasto rozkroić na dwa równe prostokąty, spód posmarować masą jabłkową, przykryć drugim prostokątem. Schładzać ok. 3 godz. Wierzch ciasta posmarować śmietanką ubitą z cukrem waniliowym, przed podaniem udekorować borówkami bądź jagodami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Abi |