Składniki:
1/2 kg krewetek, makaron nitki (o kwadratowym przekroju lub grube gniazdka), 3 łyżki sosu sojowego, 2 szklanki bulionu lub rosołu, posiekana cebula, łyżeczka kiełków, 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
Wlać oliwę do głębszego rondla i podgrzać.Wsypać krewetki i podpiec je 2-3 min, wlać bulion.Wsypać makaron i podgotować 5 min, co jakis czas mieszając (makaron nie może być miękki, musi być giętki).Dodajemy sos sojowy, posiekaną cebulę i kiełki, gotujemy, aż się bulion wygotuje (nie zapomnieć o mieszaniu), dodajemy sól i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
rondel lub wok, deska do krojenia
Jak podawać?
Tylko na gorąco, prosto z rondla.
Uwagi:
Gdyby jednak makaron był trochę za twardy, zanim bulion wygotuje się, dolewamy trochę przegotowanej wody.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 307 |
Autor | mirek rogalski |