Składniki:
ryż (3 woreczki, w zależności od potrzeb),
mieszanka chińska - warzywa mrożone na patelnię,
3 filety z kurczaka,
2 jajka,
curry, ewentualnie kurkuma,
przyprawa gyros,
oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
Kurczaka kroimy na kawałki (kwadraty 1 x 1,5 cm) i obtaczamy w przyprawie gyros, smażymy na oleju kilka minut.Gotujemy ryż. Warzywa przygotowujemy jak na opakowaniu:) - czyli na oliwie na patelni kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie Warzywkiem lub przyprawą gyros.Ugotowany ryż wkładamy na patelnię z oliwą pozostałą ze smażenia mięsa (uwaga - szybko się przypala). Dodajemy curry lub kurkumę - zabarwi się na żółto i nabierze pysznego smaku:)Do podsmażonego ryżu dodajemy mięso i warzywa, chwilę trzymamy na patelni, mieszamy, ewentualnie doprawiamy i gotowe - pycha;) Zupełnie jak w knajpie;) Smacznego.
Jak podawać?
Potrawa na obiad jak znalazł, nic jej nie brakuje. Ekonomiczna wersja wegetariańska też dobra.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | paciuszka |