Składniki:
3 szklanki mąki, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (z cukrem), 3/4 szklanki cukru pudru, kostka margaryny, 2 żółtka, 1 całe jajo, 1 kg jabłek, 3 szklanki mleka, cukier puder lub polewa do ozdoby
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajka, żółtek, cukru pudru, margaryny zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części. Jedną rozwałkowaną część ciasta kładziemy na spód wysmarowej blachy. Następnie układamy na niej kawałki jabłek pokrojonych w ósemki. Na jabłka wylewamy gorący budyń, wcześniej zagotowany w 3 szklankach mleka. Na wierzch układamy 2. część rozwałkowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach Celsjusza (ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika). Po wystygnięciu dekorujemy ciasto cukrem pudrem lub polewą. Jest naprawdę pyszne. Piekłam je już kilkanaście razy. Życzę smacznego!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Joanna Brysiak |