Składniki:
1/2 kg dużych świeżych krewetek, 1/2 l oliwy, jajko, bułka tarta
Jak przyrządzić?
Umyć i obrać krewetki z pancerza.Przygotować panierkę z jajka i bułki tartej.Podgrzać oliwę w głębokim rondlu do temperatury około 150-170 st. C.Krewetki obtoczyć w panierce i wrzucić je do gorącego oleju.Piec je na głębokim oleju do złocistego koloru panierki.Wyciągnąć je za pomocą metalowego sitka i odsączyć nadmiar oleju (nie zostawiać krewetek w oleju!).
Potrzebne przybory:
rondel, metalowe sitko
Jak podawać?
Nie ma większego znaczenia temperatura podanych krewetek.
Uwagi:
Ułożyć je w wianuszek na talerzu. Nadają się jako przekąski na przyjęciach lub do wódki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mirek rogalski |