Składniki:
paczka szpinaku mrożonego,
serek topiony (najlepiej śmietankowy) - trójkącik,
pełna łyżka śmietany 12%,
czosnek (1 ząbek), cebula (jedna mała),
pieprz i sól
Jak przyrządzić?
Podgrzewamy szpinak, aż się rozpuści i wyparuje większość wody, dodajemy lekko zezłoconą na patelni cebulkę, rozgnieciony czosnek, serek. Mieszamy, aż się serek rozpuści i dodajemy na koniec śmietanę.
Jak podawać?
Ja uwielbiam go w naleśnikach i z makaronem.
Uwagi:
Proporcje oczywiście można zmieniać wg własnego smaku (np. więcej serka czy mniej śmietany). Przekonałam do niego osobę, która nie lubiła klasycznie zrobionego szpinaku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |