Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
5 dag masła (3 łyżki),
3 łyżki gęstej śmietany,
5 łyżek ciepłego mleka,
2 jajka,
1 żółtko,
1/3 łyżeczki soli.
Rozczyn:
1/3 szklanki ciepłego mleka,
1 łyżka cukru,
3 dag świeżych drożdży (ok. 3,5 łyżeczki suszonych drożdży).
Nadzienie serowe:
40-50 dag twarogu (najlepiej podwójnie zmielonego),
1 jajko,
1 żółtko,
10 dag cukru
Jak przyrządzić?
Rozrobić rozczyn, poczekać chwilę, aż drożdże zaczną rosnąć i połączyć z przesianą mąką.W garnku rozgrzać masło, śmietanę, cukier i sól. Gdy się rozpuszczą i nie będą za gorące, dodawać po jednym jajku i żółtko, ciągle mieszając. Następnie wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami i połączyć mikserem, dolewając stopniowo ciepłe mleko. Składniki muszą się dobrze połączyć, więc można to robić robotem kuchennym z hakiem do ciasta lub tradycyjnie wyrabiać ręcznie.Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny, może być dłużej.Jak ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy delikatnie na wielkość 30x40 cm i smarujemy powierzchnię, na którą będziemy kładli nadzienie, roztopionym masłem. Następnie delikatnie nakładamy nadzienie i rozprowadzamy je równomiernie po całym cieście. Zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na plasterki grubości 1,5-2 cm i układamy na natłuszczonej blaszce. Nawet jak ser jest trochę rzadki i wycieka, nie ma się co martwić, bo upieką się bardzo ładnie.Smarujemy każdy krążek rozbitym jajkiem i pozostawiamy na jakieś 5-10 minut, aż trochę podrosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy, aż się zarumienią (20-25 minut).Jak wystygną, smarujemy lukrem.
Uwagi:
Nadzienie serowe można zastąpić nadzieniem cynamonowym (1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cynamonu, 5 dag masła) lub makiem z rodzynkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Autor | Kornelia |