Drożdżowe bułeczki z serem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
3,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
5 dag masła (3 łyżki),
3 łyżki gęstej śmietany,
5 łyżek ciepłego mleka,
2 jajka,
1 żółtko,
1/3 łyżeczki soli.

Rozczyn:
1/3 szklanki ciepłego mleka,
1 łyżka cukru,
3 dag świeżych drożdży (ok. 3,5 łyżeczki suszonych drożdży).

Nadzienie serowe:
40-50 dag twarogu (najlepiej podwójnie zmielonego),
1 jajko,
1 żółtko,
10 dag cukru

Jak przyrządzić?

Rozrobić rozczyn, poczekać chwilę, aż drożdże zaczną rosnąć i połączyć z przesianą mąką.W garnku rozgrzać masło, śmietanę, cukier i sól. Gdy się rozpuszczą i nie będą za gorące, dodawać po jednym jajku i żółtko, ciągle mieszając. Następnie wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami i połączyć mikserem, dolewając stopniowo ciepłe mleko. Składniki muszą się dobrze połączyć, więc można to robić robotem kuchennym z hakiem do ciasta lub tradycyjnie wyrabiać ręcznie.Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny, może być dłużej.Jak ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy delikatnie na wielkość 30x40 cm i smarujemy powierzchnię, na którą będziemy kładli nadzienie, roztopionym masłem. Następnie delikatnie nakładamy nadzienie i rozprowadzamy je równomiernie po całym cieście. Zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na plasterki grubości 1,5-2 cm i układamy na natłuszczonej blaszce. Nawet jak ser jest trochę rzadki i wycieka, nie ma się co martwić, bo upieką się bardzo ładnie.Smarujemy każdy krążek rozbitym jajkiem i pozostawiamy na jakieś 5-10 minut, aż trochę podrosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy, aż się zarumienią (20-25 minut).Jak wystygną, smarujemy lukrem.

Uwagi:

Nadzienie serowe można zastąpić nadzieniem cynamonowym (1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cynamonu, 5 dag masła) lub makiem z rodzynkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje15
AutorKornelia

Drożdżowe bułeczki z serem: Podobne przepisy

Drożdżowe bułeczki z serem: wypróbuj również

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Bułeczki serowe

... Znowu kanapki? Czy słyszysz czasem taki narzekający głos dziecka, gdy przychodzi czas na kolację? Jeśli tak, sprawdź, jak przyrządzić pyszne bułeczki serowe, które nasycą małego głodomora i sprawią, że chętniej zasiądzie do wieczornego posiłku. ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... sobie bez niego żadnego posiłku, zobacz, w jaki ...

dawno temu

Pyszne BUŁECZKI z dodatkiem naturalnej witaminy C

... Wczesna wiosna to trudny okres dla naszej odporności. Warto więc dostarczać organizmowi witaminę C w każdej postaci. Zwłaszcza, jeśli jest tak pyszna jak nasze drożdżowe bułeczki z cytryną ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ... wiele mówi się o zgubnym wpływie sera żółtego na ...

dawno temu

Powiązane Tematy