Składniki:
1/2 kg krewetek, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 pokrojona cebula, 1/2 pokrojonej czerwonej papryki, 1/2 pokrojonej zielonej papryki, 2 pokrojone ostre papryki, 1/2 główki pokrojonego czosnku, 1 pokrojony pomidor, 3/4 szklanki mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, 2 pokrojone liście selera naciowego, 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki, 2 woreczki ugotowanego ryżu
Jak przyrządzić?
W głębszym rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę, paprykę, czosnek i seler. Piec, mieszając, około 4 min.Dodać pomidory i wymieszać.Dodać krewetki i mieszając, gotować 3 min.Dodać mleczko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku.Przełożyć do miski i polać sokiem z limonki.Ryż na talerzach polać krewetkami.
Potrzebne przybory:
rondel, garnek, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Osobno, jako danie podstawowe.
Uwagi:
Uwaga!Bardzo ostre danie, dla niewprawionych przygotować szklankę bardzo zimnej wody.Uwaga dla przygotowujących: po pokrojeniu ostrej papryki dokładnie umyć ręce (uwaga na oczy).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 297 |
Autor | mirek rogalski |