Składniki:
mąka, jaja, 3 cebule, 1 kg mięsa wieprzowego, kostka masła, przyprawy.
Sos czosnkowy: śmietana, majonez, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawy
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na kawałki 1 cm/1 cm, cebulę pokroić w dużą kostkę, wymieszać z mięsem, przyprawić (sól, pieprz, troszkę ziółek) i odstwić na czas przygotowania reszty potrawy.Następnie trzeba zrobić 3 duże placki jak na makaron i roztopić w rondelku kostkę masła.I teraz już tylko rozłożyć pierwszy placek na stole, posmarować roztopionym masełkiem. Na ten posmarowany placek kładziemy następny i znowy smarujemy masłem, następnie trzeci placek smarujemy masełkiem i rozkładamy mięsko. W ten sposób mamy 3 warstwy placka, a na górze mięsko. Teraz zawijamy to wszystko jak roladę, końce podwijamy pod spód i wkładamy do jakiejś foremki albo miski z prodiża, polewamy resztką masła i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1,5 godziny, to znaczy do momentum jak skórka będzie brązowiutka. W czasie pieczenia robimy sosik czosnkowy lub jak ktoś nie lubi, to barszczyk.Pycha na zimno i na gorąco.
Potrzebne przybory:
piekarnik lub prodiż
Jak podawać?
Spore trójkąty polane sosem czosnkowym lub z barszczykiem.
Uwagi:
Mięsko nie może być zbyt suche, nie nadaje się na przykład szynka. Najlepsze jest zwykłe grubo krojone gulaszowe.Sos czosnkowy: 1 część majonezu, 2 części śmietany, rozgniecione ząbki czosnku (ile kto lubi, ale raczej sporo),sporo soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Wymieszać i do lodówki :-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | w tym przypadku bez znaczenia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mec |