Składniki:
brokuły,
makaron (według uznania, tylko nie nitki i nie spaghetti),
cebula,
2 łyżki tartego żółtego sera,
3 ząbki czosnku,
1/4 szklanki mleka,
masło,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz do smaku;)
Jak przyrządzić?
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, podzielić na różyczki.Ugotować makaron.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła.Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać czosnek, rozprowadzić go w maśle.Następnie dodać brokuły, lekko podsmażyć.Dodać makaron, doprawić do smaku (sól, pieprz i zioła prowansalskie), wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć.Zrobić sos beszamelowy (1 łyżkę masła roztopić na patelni, rozprowadzić w maśle 1 łyżkę mąki, stale mieszając, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i starty żółty ser, dobrze wymieszać).Gotowy sos beszamelowy dodać do brokułów, dokładnie wymieszać.Dodać podsmażoną cebulkę i wymieszać.Danie gotowe!!!;)
Jak podawać?
Można podawać ze smażoną rybką albo samo jako przekąskę. Życzę smacznego.
Uwagi:
Najlepiej smakuje na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | agnieszka- młoda |