Składniki:
Na ciasto: 2 szklanki mąki, 1/3 kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, szczypta cukru, sól, śmietana.
Nadzienie: paczka szpinaku mrożonego, pół kostki sera feta, 15 dag sera żółtego, 3 ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę z proszkiem, miękkie masło, jajo, sól, cukier wyrobić, dodając śmietanę - jeśli ciasto jest zbyt twarde i nie chce się skleić. Odstawić na pół godziny przykryte ściereczką. Nadzienie: posiekane ząbki czosnku przesmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak, dalej smażyć, aż odparuje. Dodać ser feta, przyprawy, jajko. Trzeba uważać z ilością soli, bo feta jest słona, ale można też dodać zwykły twaróg. Odstawić do przestygnięcia. Dodać starty żółty ser i jeśli nadzienie jest za rzadkie - dosypać nieco bułki tartej. Wymieszać. Z ciasta wycinać krążki lub kwadraty - co kto woli - nakładać nadzienie i sklejać. Ja smażę pierożki na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Są bardzo smaczne na zimno i na ciepło.
Potrzebne przybory:
Patelnia, micha do wyrabiania ciasta
Jak podawać?
Z jakimś sosem na bazie jogurtu.
Uwagi:
Nadzienie do pierożków może być oczywiście inne - według gustów konsumenta. Te szpinakowe pierożki dobrze smakują z sosem tzatziki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Makucha |