Składniki:
2 kg kapusty kwaszonej, 1,5 kg żeberek, cebula, kminek, ziele jałowca, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Żeberka porcjujemy, wkładamy do marynaty (sól, pieprz, oliwa, cebula i przyprawy wg uznania) na 12 godz. Następnie opiekamy żeberka, dodając dużo cebuli, polewając marynatą. W brytfance uprzednio wysmarowanej oliwą układamy warstwę kapusty, na kapustę podpieczone żeberka,. Na żeberkach układamy pozostałą kapustę, którą posypujemy kminkiem i jałowcem. Brytfankę z pokrywką wstawiamy do pieca na ok. 2 godz.
Potrzebne przybory:
brytfanna
Jak podawać?
Na gorąco, prosto z brytfanny.
Uwagi:
Co pewien czas należy sprawdzić, czy żeberka są miękkie. Jak uznamy, że nadają się do konsumpcji, to na 15 min z brytfanki zdejmujemy pokrywkę, aby kapusta nabrała złotego koloru. Tylko nie wolno przypalić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Mirada |