Składniki:
Proporcje na okrągłą formę 20 cm:
ciasto:
2 szklanki mąki,
1 żółtko,
10 dag margaryny,
1/2 szkl. cukru,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1/2 opak. cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
6 jabłek,
cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (lub jeśli ktoś woli, to tylko cynamon albo nic)
Jak przyrządzić?
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godz. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do garnka, dodać przyprawy wg uznania, 2 łyżki wody i na średnim ogniu dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, posłodzić do smaku (można dać kilka kropel cytryny). 2/3 ciasta zetrzeć do formy na tarce i podpiec ok. 15-20 min w temp 200 st. C, wyłożyć na to ciepłą masę z jabłek i zetrzeć resztę ciasta, piec ok. 30 min.Bardzo smaczne i bardzo "jabłuszkowe" ciasto, które szybko się robi. Jeśli ktoś lubi dużo ciasta, a mniej jabłek, proponuję wziąć 2 razy proporcje na ciasto, ale masę jabłkową wg przepisu.Można pomieszać jabłka np. z gruszkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | kaka |