Składniki:
Ryba morska: najlepiej filety z pangi, mintaja, dorsza lub innej ryby:
1,20 kg, przyprawy do ryb, chrzan, jogurt, warzywa typu pomidory, ogórki, papryka.
Jak przyrządzić?
Rybę - najlepiej duże dorodne filety z pangi rozmrażamy, płuczemy w strumieniu zimnej wody, kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia do gotowania na parze.Posypujemy solą, przyprawami do ryb (najlepiej firmy Knorr), gotujemy na parze ok. 50 minut, do uzyskania odpowiedniej miękkości ryby.Po ugotowaniu rybę wyjmujemy, układamy na talerzach, oddzielnie podajemy sos chrznowy wykonany z tartego chrzanu oraz jogurtu (nie śmietany!).Dodatkowo nakładamy na talerze surówki z pomidorów, ogórków lub papryki. Potrawę proponuję jeść ze świeżym chlebem regionalnym.
Potrzebne przybory:
nóż, łyżki, miski, talerze
Jak podawać?
Na talerzach białych czystych.
Uwagi:
Surówki oraz sos chrzanowy należy przygotować w czasie gotowania ryby.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niewielka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Stanisław |