Sk艂adniki:
1 kg pangi,
10 marchewek,
3 cebule,
1 por,
1 seler,
koncentrat pomidorowy,
li艣膰 laurowy, ziele angielskie - do smaku, wg uznania,
s贸l, pieprz, maggi, bulion warzywny, cukier - do smaku, wg uznania,
jajko, szkl. mleka,
2 艂y偶eczki m膮ki
Jak przyrz膮dzi膰?
Rybk臋 pokroi膰 w kawa艂ki o wym. 3x3 cm. Posoli膰, posypa膰 pieprzem. W misce rozbe艂ta膰 jajko z mlekiem, umie艣ci膰 w niej ryb臋, tak by by艂a przykryta. Odstawi膰 na par臋 godzin (najlepiej na noc), by si臋 "napi艂a". Os膮czy膰, gotowa膰 na parze. Marcheweczk臋 i seler zetrze膰 na tarce, por posieka膰 w paseczki, a cebul臋 w p贸艂talarki. Wymiesza膰 w misce z zielem i listkiem, posoli膰, popieprzy膰, przyprawi膰 maggi. Gotowa膰 na parze do mi臋kko艣ci. Gdy warzywka i rybka s膮 gotowe, delikatnie je po艂膮czy膰, po艂o偶y膰 na p贸艂misek. Z bulionu rozpuszczonego w 0,5 l wody i koncentratu zrobi膰 sos, doprawiaj膮c przyprawami, cukrem, zag臋szczaj膮c m膮k膮 zmieszan膮 z odrobin膮 wody. Pola膰 sosem rybk臋 w warzywach.
Uwagi:
Smacznego! To m贸j pomys艂, ale znacznie zdrowszy od ryby po grecku sma偶onej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Przybli偶ony koszt | 25 z艂 |
Autor | marta |