Składniki:
1 kg pangi,
10 marchewek,
3 cebule,
1 por,
1 seler,
koncentrat pomidorowy,
liść laurowy, ziele angielskie - do smaku, wg uznania,
sól, pieprz, maggi, bulion warzywny, cukier - do smaku, wg uznania,
jajko, szkl. mleka,
2 łyżeczki mąki
Jak przyrządzić?
Rybkę pokroić w kawałki o wym. 3x3 cm. Posolić, posypać pieprzem. W misce rozbełtać jajko z mlekiem, umieścić w niej rybę, tak by była przykryta. Odstawić na parę godzin (najlepiej na noc), by się "napiła". Osączyć, gotować na parze. Marcheweczkę i seler zetrzeć na tarce, por posiekać w paseczki, a cebulę w półtalarki. Wymieszać w misce z zielem i listkiem, posolić, popieprzyć, przyprawić maggi. Gotować na parze do miękkości. Gdy warzywka i rybka są gotowe, delikatnie je połączyć, położyć na półmisek. Z bulionu rozpuszczonego w 0,5 l wody i koncentratu zrobić sos, doprawiając przyprawami, cukrem, zagęszczając mąką zmieszaną z odrobiną wody. Polać sosem rybkę w warzywach.
Uwagi:
Smacznego! To mój pomysł, ale znacznie zdrowszy od ryby po grecku smażonej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | marta |