Składniki:
4 kalarepki,
1 czerwona papryka,
1 ogórek zielony (średniej wielkości),
2 ogórki kiszone,
3 pomidory,
100 g ryżu,
przyprawy według własnego gusty (najlpsze to zioła prowansalskie, bazylia i czosnek)
Jak przyrządzić?
Z kalarepek odciąć wierzch i wydrązyć, miąższ pokroić w kostkę, tak jak i pozostałe warzywa. Dodać do warzyw surowy sypki ryż oraz wybrane przyprawy (najlepiej świeże), wymieszać składniki razem (ważne, by pomidory nie były zbyt suche, bo wtedy ryż nie udusi się wystarczająco). Farsz włożyć do kalarepek, jeśli jest zbyt suchy, każdą z nich na wierzchu farszu należy polać łyżką wody. Kalarepki należy dusić do miękkości i do czasu, kiedy farsz będzie całkowicie gotowy.
Jak podawać?
Kalarepki najlepiej podawać po jednej na białym talerzu, który można polać np. odrobiną sosu pomidorowego i przyozdobić listkiem świeżej bazylii.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 120 kcal/szt. |
Autor | tylko_ola |