Składniki:
ryba (może być wyfiletowana lub tylko wypatroszona, mrożona lub świeża), jarzyny: marchew, cebula, papryka czerwona, brokuł, ziemniak, natka pietruszki - do dekioracji, sok z cytryny - do pokropienia ryby, oliwki - niekoniecznie, do dekoracji
Jak przyrządzić?
Umytą rybę nacieramy ziołami do ryb lub odrobiną soli czosnkowej i pieprzem. Jarzyny oczyszczamy, kroimy na plastry (marchew, cebulę, ziemniaki), dzielimy na kawałki (brokuł) i tniemy w średniej grubości paski (papryka). Rybę i jarzyny układamy w parowarze, włączamy i pozostaje nam tylko czekać. Gdy ryba jest już gotowa, możemy przystąpić do najprzyjemniejszej części, smacznego!
Jak podawać?
Podawać rybę pokropioną sokiem z cytryny i ozdobioną natką pietruszki, ew. dorzucić do jarzyn czarne oliwki.
Uwagi:
Czekamy tylko na rybę, jarzyny najlepsze są na wpół surowe; nie można ich rozgotować!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | lilka |