Mężczyźni przepadają za żeberkami. Nawet mało utalentowany kulinarnie Pan jest w stanie wykonaćto danie samodzielnie z pełnym sukcesem. Na ogół są postrzegane jako ciężkie, raczej zimowe danie.Zapewniam was, że może być równie dobre latem; niekoniecznie z grilla. Bywają chłodniejsze, letnie dni.Zdarza się, że wracamy z całodziennej wycieczki wściekle głodni. Wtedy żeberka smakują wyśmienicie.Można je przygotowac poprzedniego dnia. Tak naprawdę to od Was zależy, czy będzie to ciężkie danie,czy przeciętnie obciążające nasz organizm.
Składniki:
- 3/4 kg żeberek wieprzowych,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- sól,
- kminek,
- smalec,
- 1 ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
1) Żeberka dzielimy na porcje (po 2 "kostki"). Lekko je zbijamy. Obsmażymy na tłuszczu na rumiano.Przekładamy do garnka i podlewamy nieco wodą.
2) Na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto pokrajaną w talarki cebulę. Kiedy jest niemal gotowa, dorzucamy drobno pokrojony czosnek, a za chwilę 1-2 łyżeczki kminku, w zależnośći od upodobań smakowych. Wszystko to przekładamy do garnka z żeberkami.
3) Żeberka dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, co najmniej 30 min. Solimy je do smaku. Uzupełniamy wodę, jeśli zanadtowyparuje w trakcie gotowania. Sos, który powstanie, będzie prawdopodobnie dość tłusty. Jeśli nie lubimy nadmiaru tłuszczu,należy zdjąć go łyżką z powierzchni sosu właśnie teraz.
4) Kiedy mięso jest miękkie, dorzucamy pomidory pokrojone w ósemki. Chwilę razem dusimy.Niezbyt długo, tak by pomidory zachowały nieco właściwego dla siebie kształtu i konsystencji.
Jak podawać?
Zawsze gorące. Z dodatkiem wszelkiego rodzaju kapusty. Choćby z tą, której przepis podaję w tym wydaniu menu.Żeberka nabiorą bardziej zdecydowanego charakteru z kwaśną kapustą na gorąco we wszelkich wariacjach.Do tego oczywiście najlepsze będą ziemniaki. Całość wieńczy nieco świeżego koperku i kufel dobrego piwa.
Uwagi:
Ważny jest wybór surowca w sklepie. To tam zdecydujecie, czy wolicie żeberka chudsze, czy raczej tłuste.Różne są gusta i apetyty - i do nich należy dostosować swój zakup. Jeśli ciągle wydają nam się zbyt tłuste- możemy w czasie przygotowywania porcji zdjąć nieco tłuszczu z wierzchniej warstwy mięsa za pomoca ostrego noża.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |