Składniki:
2 filety pojedyncze z piersi kurczaka,
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
3 dojrzałe pomidory bez skórki,
1 czerwona papryka,
2 łyżki kukurydzy (Bonduelle),
1 szczypta curry,
1,5 łyżki mieszanych ziół (oregano, bazylia, papryka słodka), 1 ząbek czosnku
200 g ryżu,
2 oliwki (czarne).
Opcjonalnie: zioła prowansalskie, koperek posiekany.
Jak przyrządzić?
1,5 łyżki oliwy podgrzać na patelni i pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka udusić i posypać ziołami. Włożyć do dolnego koszyka parowaru, popieprzyć, posolić, posypać szcyptą papryki ostrej i gotować 15 min.Pomidory pokroić w ćwiartki, a paprykę w drobne paseczki, posypać wcześniej przygotowanymi ziołami (szczypta bądź do smaku), dodać 2 łyżki stołowe kukurydzy. Wszystko ułożyć w średnim koszyku i gotować dalsze 15 min.Do ostatniego koszyka wsypać ryż do specjalnego naczynia do gotowania na parze.Podać na ciepłym talerzu, lekko polewając jogurtem 0% rozmieszanym z odrobiną curry. Na koniec dodać 2 czarne oliwki.Można posypać ziołami prowansalskimi lub posiekanym koperkiem.
Potrzebne przybory:
deska, ostry nóż, łyżka
Jak podawać?
Nqa ciepło.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | kwilk |