Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki,
10 dag masła,
2 łyżki cukru,
1 jajko.
Krem:
1/2 l mleka,
kawałek cynamonu,
rozkrojona laska wanilii,
2 jajka,
4 żółtka,
5 łyżek cukru.
Sos:
sok z 3 pomarańczy,
2 łyżki cukru,
kieliszek whisky.
Karmel:
10 dag cukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, jajkiem i 4-5 łyżkami wody. Rozwałkować, włożyć do tortownicy. Piec 10 minut w temp. 180 st. Do przygotowania kremu należy zagotować mleko z cynamonem oraz wanilią, przecedzić. Utrzeć na parze jajka, żółtka i cukier. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas ucierając na parze. Gęsty krem rozsmarować na cieście, piec 30 minut w temp. 180 st. Ostudzić i wstawić do lodówki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować gęsty karmel. Rozsmarować go na kremie. Do soku z pomarańczy dodać cukier, ugotować gęsty sos, połączyć go z whisky i polać porcje deseru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | vitek2000 |