Składniki:
70 dag wieprzowiny, sos sojowy, przyprawa do potraw włoskich, sól czosnkowa, papryka ostra
Jak przyrządzić?
Łopatkę lub karkówkę pokroić w kotlety średniej grubości (można rozbić jak schabowe w zależności od upodobań). Przyprawić z jednej strony solą i papryką ostrą, a z drugiej przyprawą do potraw włoskich. Przygotować brytfankę do pieczenia z podkładką jak na grill. Na sam spód wlać wodę i wymieszać z odrobiną sosu sojowego. Włożyć kratkę i wyłożyć przygotowane kotlety, przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku ok. 20 min w temp. około 200 stopni.Na mięsko można położyć krążki cebuli. W przypadku braku brytfanki z podwyższoną "kratką" mięso można wyłożyć bezpośrednio na blaszce (wówczas bez wody :) i przykryć folią.
Potrzebne przybory:
brytfanka z "kratką" do pieczenia
Jak podawać?
Podawać z ryżem i sałatą lodową.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | dublaska |