Składniki:
250 g fileta z sandacza, 200 g marynowanych liści winogron, 100 g chleba pumpernikiel, 1 jajo, 100 g ugotowanego makaronu tagliatelle, 50 g świeżego szpinaku, 4 pomidorki koktajlowe, 2 małe cebule, 1 cytryna, 100 ml białego wytrawnego wina, 80 g kukurydzy z puszki, 60 g masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Z oczyszczonych filetów sandacza zdejmujemy skórę, wycinamy ości i kroimy mięso na małe kawałki.Mielemy mięso w maszynce i przekładamy do miski.Cebulę i pumpernikiel kroimy w kostkę, dodajemy do zmielonej ryby razem z kukurydzą.Dodajemy jajko, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i zawijamy je w sparzone liście winogron lub szpinaku.Układamy warstwami w naczyniu do gotowania na parze, gotujemy ok. 10 minut.Na patelni rozpuszczamy masło i krótko przesmażamy na nim ząbki czosnku.Dodajemy pokrojony w paski szpinak i zalewamy wszystko białym winem, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.Do tak przygotowanego sosu wkładamy ugotowany makaron i pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki.Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem.Na makaronie układamy kulki rybne, dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Uwagi:
Zamiast liści winogron możemy użyć liści szpinaku lub sparzonych liści kapusty włoskiej.Możemy sami przygotować marynowane liście winogron: w sezonie zbieramy świeże liście, sortujemy według wielkości, zwijamy po 8–12 sztuk razem (jak cygara). Gotujemy 5–10 minut w solance (4 łyżki soli na 1 litr wody) lub w delikatnej zalewie octowej (dokładnie takiej jak do marynowanych grzybków), wekujemy. Przed użyciem wyjmujemy ze słoika, rozwijamy delikatnie nasze „cygaro” i możemy zawijać w liście dowolny farsz.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ania |