Składniki:
Śliwki suszone, jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, cukier, pieprz
Jak przyrządzić?
Garść śliwek suszonych (według upodobania - im więcej, tym gęstszy sos) kroimy drobno. Dodajemy duży kubek jogurtu naturalnego - może być Danone - i dwie łyżki majonezu. 3-4 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub siekamy i również dodajemy. Przyprawiamy wg uznania solą, cukrem, pieprzem i odstawiamy na trochę, aby składniki się przegryzły.
Jak podawać?
W eleganckiej sosjerce.
Uwagi:
Uwaga: śliwki pęcznieją, więc jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty, można dodać jogurtu. Sos jest bardzo dobry do pieczonych mięs.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Makucha |