Paprykarz rybny
KAROLINA • dawno temuDzieciństwo to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych i niewątpliwie beztroskich okresów w naszym życiu. Większość z nas prędzej czy później stara się w jakiś sposób powrócić do wspomnień z tamtych bajecznych lat. Odbywać się to może w różny sposób. Z jednej strony dobrze jest się spotkać ze starymi znajomymi przy kawie i wspominać niezwykłe przygody. Obok tego pozostaje nam nostalgiczne spoglądanie na dawne zdjęcia. Najbardziej niezawodnym sposobem na powrócenie do lat dzieciństwa jest samodzielne przyrządzenie i zjedzenie potraw z tamtego okresu. Zdarza się, że znając dziś znacznie więcej smaków i nieraz eksperymentując z owocami, warzywami i przyprawami, o których istnieniu nie mieliśmy wówczas nawet pojęcia, możemy się do dawnych dań zniechęcić. Jednakże wydaje się, że nie ma nic lepszego od upieczonego przez babcię ciasta drożdżowego albo będącego specjalnością mamy kotleta jajecznego. Obok tych niezwykłych potraw wskazać trzeba również produkty, które cieszyły się wówczas dużą popularnością. Do tego grona zaliczyć można bez wątpienia paprykarz rybny. Jeżeli chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, zapoznaj się z poniższych artykułem. Znajdziesz w nim przepis na paprykarz rybny i wiele innych pomysłów na przyrządzenie ryb.
Przepisy na ryby
Jedzenie ryb jest zgodnym głosem propagowane przez często bardzo różniących się w swoich poglądach dietetyków. To właśnie one dostarczają nam wielu witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza niezwykle dobrze wpływających na nasze zdrowie kwasów omega-3. Zaznaczyć trzeba, że ryby obecne były w diecie człowieka od dawna, dlatego też z czasem powstało wiele sposobów na ich przyrządzanie. Przepisy na ryby opierają się na różnych sposobach przetwarzania. Z jednej strony, przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów są ryby suszone. Obok tego można także poddawać je wędzeniu, o czym świadczy chociażby popularna w Polsce wędzona makrela. Każdy wędkarz natomiast wie, że najlepszym daniem z ryby jest ich obtoczenie w mące i usmażenie na oleju. Natomiast osoby dbające o swój wygląd znacznie bardziej wolą ryby pieczone. Należy pamiętać, że z łatwością przyrządzić można z nich chociażby zupę rybną albo nieco bliższą naszemu paprykarzowi z ryb pastę rybną na kanapki. Jednakże same sposoby przetwarzania nie zamykają możliwości jedzenia ryb, ponieważ uwzględnić trzeba także różne dodatki wzbogacające ich smak, a nawet same gatunki ryb posiadające specyficzną dla siebie strukturę i zapach mięsa. Nieco zapomnianym sposobem na ich jedzenie jest wspomniany już przepis na paprykarz z ryby, znany również pod nazwą przepisu na paprykarz szczeciński. Ta niezwykła receptura została wymyślona w drugiej połowie ubiegłego wieku i niewątpliwie stanowiła inspirację bogatą tradycją kuchni węgierskiej. Zobacz, jak możesz powrócić do dzieciństwa, samodzielnie przyrządzając dobrze ci znany paprykarz.
Przepis na paprykarz rybny
Do przyrządzenia paprykarza będziesz potrzebowała:
- 200 g wędzonej flądry,
- ½ opakowania ryżu,
- koncentratu pomidorowego,
- papryki ostrej mielonej,
- papryki słodkiej mielonej,
- 1 cebuli,
- soli,
- pieprzu.
Rybę należy obrać, a jej mięso drobno posiekać. Ryż powinien zostać ugotowany w lekko osolonej wodzie. W tym czasie należy obrać i posiekać cebulę. Następnym krokiem jest jej zeszklenie na patelni z dodatkiem oleju, a potem dodanie do niej przecieru pomidorowego.
Wszystkie dotychczas przygotowane składniki trzeba wymieszać w naczyniu i dodać do nich szczyptę słodkiej i ostrej papryki, a także sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze