Składniki:
40 dag mąki, 4 dag drożdży, 5-10 dag otrąb pszennych, 1/2 łyżki cukru, 1 jajo, 1-1,1/2 szkl. mleka, sól
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, dodać 2-3 łyżki mąki, wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, połączyć z mąką i otrębami, dodając jednocześnie jajo i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto drożdżowe. Wyrobić drewnianą łyżką lub robotem. Przygotowanym ciastem napełnić do połowy wysokości foremkę wyłożoną folią aluminiową. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, upiec w temperaturze ok. 160 stopni na kolor słomkowy. Piec ok. 40-50 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Barbara |