Sałatka z młodych buraczków i ananasa - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka z młodych buraczków i ananasa Zobacz 9 zdjęć

Korzeń buraka ma szczególne znaczenia dietetyczne. Dzięki dużej zawartości błonnika, jest idealnym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego. Najbardziej wartościowy jest ten upieczony w piekarniku – skarbnica żelaza, magnezu, wapnia, a najsmaczniejszy właśnie teraz - młody, jędrny i soczysty.

Składniki:

4 buraczki,
5 krążków ananasa,
duże jabłko,
5 dag rodzynek,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki majeranku,
pół łyżeczki tymianku,
cukier,
sól,
pieprz,
kilka orzechów.

Jak przyrządzić?

Buraczki oczyścić i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Miękkie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w słupki.

Ananasa pokroić w kostkę, jabłko w słupki.

Rodzynki sparzyć gorącą wodą.

Buraczki i jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Majonez połączyć z jogurtem, dodać musztardę, majeranek, tymianek, cukier, sól, pieprz.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Buraczki połączyć z jabłkiem, ananasem, rodzynkami i polać przygotowanym sosem.

Można udekorować orzechami.

Jak podawać?

Sałatkę przed podaniem lekko schłodzić.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Sałatka z młodych buraczków i ananasa: Podobne przepisy

Sałatka z młodych buraczków i ananasa: wypróbuj również

Powiązane Tematy