Korzeń buraka ma szczególne znaczenia dietetyczne. Dzięki dużej zawartości błonnika, jest idealnym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego. Najbardziej wartościowy jest ten upieczony w piekarniku – skarbnica żelaza, magnezu, wapnia, a najsmaczniejszy właśnie teraz - młody, jędrny i soczysty.
Składniki:
4 buraczki,
5 krążków ananasa,
duże jabłko,
5 dag rodzynek,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki majeranku,
pół łyżeczki tymianku,
cukier,
sól,
pieprz,
kilka orzechów.
Jak przyrządzić?
Buraczki oczyścić i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Miękkie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w słupki.
Ananasa pokroić w kostkę, jabłko w słupki.
Rodzynki sparzyć gorącą wodą.
Buraczki i jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Majonez połączyć z jogurtem, dodać musztardę, majeranek, tymianek, cukier, sól, pieprz.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Buraczki połączyć z jabłkiem, ananasem, rodzynkami i polać przygotowanym sosem.
Można udekorować orzechami.
Jak podawać?
Sałatkę przed podaniem lekko schłodzić.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |