Faworki chruściki
PATRYCJA • dawno temu

Skoro dziś Tłusty Czwartek, to wypadałoby podać dziecku tradycyjne przysmaki… Zamiast kupować w pobliskiej piekarni ociekające tłuszczem pączki czy faworki, usmaż zdrowe ilekkostrawnefaworki bez glutenu. Przepis poniżej.
Przepis na faworki
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
- ¼ szklanki kleiku kukurydzianego,
- ¾ szklanki mąki bezglutenowej,
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
- 1 i ½ szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka sody,
- niecała łyżeczka spirytusu,
- olej do smażenia.

Sposób przyrządzenia:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zawiń je w woreczek foliowy i odstaw na 1,5 h. Stolnicę i wałek posmaruj olejem lub posyp mąką bezglutenową, aby ciasto się nie przyklejało. Następnie rowałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij z niego niewielkie prostokąciki i smaż po obu stronach na gorącym oleju. Ciasta nie da się zawinąć tak, jak robi się to w przypadku tradycynych faworków. Co więcej, po usmażeniufaworki bez glutenu są twardsze od tradycyjnych. Dlatego możesz podać je dziecku wraz ze słabą herbatką.

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze