Faworki chruściki
PATRYCJA • dawno temuSkoro dziś Tłusty Czwartek, to wypadałoby podać dziecku tradycyjne przysmaki… Zamiast kupować w pobliskiej piekarni ociekające tłuszczem pączki czy faworki, usmaż zdrowe ilekkostrawnefaworki bez glutenu. Przepis poniżej.
Przepis na faworki
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
- ¼ szklanki kleiku kukurydzianego,
- ¾ szklanki mąki bezglutenowej,
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
- 1 i ½ szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka sody,
- niecała łyżeczka spirytusu,
- olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zawiń je w woreczek foliowy i odstaw na 1,5 h. Stolnicę i wałek posmaruj olejem lub posyp mąką bezglutenową, aby ciasto się nie przyklejało. Następnie rowałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij z niego niewielkie prostokąciki i smaż po obu stronach na gorącym oleju. Ciasta nie da się zawinąć tak, jak robi się to w przypadku tradycynych faworków. Co więcej, po usmażeniufaworki bez glutenu są twardsze od tradycyjnych. Dlatego możesz podać je dziecku wraz ze słabą herbatką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze