Czy gluten rzeczywiście szkodzi zdrowiu?
REDAKCJA • dawno temuDo niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich?
— Gluten jest rzeczywiście szkodliwy, ale dla osób, które mają medycznie wykazane, że są uczulone bądź chorują na celiakię. Natomiast jeżeli ktoś chciałby odstawić gluten, to powinien sobie zrobić test na nietolerancje pokarmowe. Stosowanie diety bezglutenowej powoduje brak mikroelementów, brak witamin z grupy B, co doprowadza do osłabienia systemu nerwowego – mówi dietetyk Maryla Biernacik-Bańkowska i dodaje: gluten to białko, więc jeżeli z niego rezygnujemy, to musimy się suplementować.
Gluten znajduje się między innymi w takich zbożach jak: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. Są dwie frakcje białka, które go tworzą – glutenina i gliadyna. Ta druga może mieć szkodliwy wpływ na organizm. Powoduje wiele stanów zapalnych oraz zwiększa przepuszczalność w jelicie cienkim, co może prowadzić do powstawania chorób typu choroba Hashimoto, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów. Gluten jest składnikiem nie tylko produktów spożywczych na bazie zbóż, ale również jest stosowany jako dodatek spulchniający w wędlinach, mięsie, słodyczach oraz w produktach mlecznych. Często jest również dodawany do leków, suplementów diety oraz do żywności przetworzonej.
Komu i w jaki sposób szkodzi gluten?
Negatywnie wpływa na zdrowie osób uczulonych na ten składnik oraz tych, które są na niego nadwrażliwe oraz cierpią na celiakię. Celiakia jest najpoważniejszym, trwałym schorzeniem związanym z nietolerancją glutenu – reakcją immunologiczną na białka zbożowe. Prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita, co uniemożliwia wchłanianie przez organizm substancji odżywczych. Alergia na gluten może mieć charakter przemijający, jednak zdarza się również, że pozostaje na całe życie. Jej objawami są najczęściej biegunka, wymioty, zmiany skórne (np. atopowe zapalenie skóry), wodnisty katar.
Nadwrażliwość na gluten nie jest związana ani z celiakią, ani z alergią na ten składnik. Nadwrażliwość sprawia, że układ pokarmowy reaguje na gluten biegunką, zaparciami, wzdęciami, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz aftami w jamie ustnej.
Zanim rozpocznie się leczenie, należy potwierdzić swoje przypuszczenia, udając się do lekarza. Właściwe rozpoznanie to pierwszy krok do walki z nietolerancją glutenu. Badaniami, które mogą pomóc określić stan narządów wewnętrznych oraz stopień obciążeń organizmu szkodliwymi substancjami, są badanie nietolerancji pokarmowych lub Test Obciążeń Organizmu.
Lekarstwo na celiakię, alergię na gluten i nietolerancje pokarmową na niego jest tylko jedno – dieta bezglutenowa. Oznacza to całkowite wykluczenie z jadłospisu glutenu. W diecie tej stosuje się zamienniki produktów pszenicznych, czyli produkty zawierające mąkę kukurydzianą, ryżową, sojową lub gryczaną, komosę ryżową, amarantus. Polecane są również orzechy, kasza jaglana, ciecierzyca, ziarna słonecznika, czy siemię lniane. Dieta zawierać może ryby, mięso, jajka, warzywa, owoce oraz produkty mleczne, po uprzednim sprawdzeniu, czy nie jest do nich dodawany gluten w postaci środka spulchniającego. Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby chore na celiakię wymagane jest do końca życia. Natomiast w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten, dieta może być stosowana tylko czasowo.
Dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna, jednak bez uzasadnienia i wskazań zdrowotnych, a jedynie na fali mody. Zdrowy organizm radzi sobie z trawieniem glutenu. Są osoby, którym pszenica pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi. Dlatego należy pamiętać, że wykluczenie glutenu z diety wymaga uzupełnienia mikroelementów z innych źródeł niż pszenica, w szczególności witamin z grupy B.
Zobacz też:
[url=http://Zanim kupisz, sprawdź etykietę. Unikaj tych substancji]Zanim kupisz, sprawdź etykietę. Unikaj tych substancji[/url]
Owsianka obniża poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia
Źródło: Newsrm
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze