Co zrobić, gdy w lodówce tkwi tylko resztka ugotowanego ryżu, a goście delikatnie dają do zrozumienia, że zjedliby konia z kopytami. Należy sprawdzić, czy nie zawieruszyła się gdzieś w szafce puszka tuńczyka w sosie własnym. Kwadrans wystarczy, żeby z tych produktów, po dodaniu kilku składników, wykonać elegancką przekąskę. Pulpety z tuńczyka pysznie smakują i są bardzo sycące.
Składniki:
1 torebeczka ryżu (lub 2 szklanki ugotowanego),
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 średniej wielkości cebule,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 jajko,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
1 łyżka masła,
½ szklanki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jeśli ryż jest surowy, gotujemy go.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym masłem.
W misce mieszamy ostudzony ryż, cebulę, tuńczyka wraz z odrobiną sosu z puszki, imbirem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem sojowym.
Na końcu dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy masę.
Zmoczonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki i wrzucamy je na rozgrzany olej.
Obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor (maksymalnie 10 minut).
Jak podawać?
Po wyjęciu kulek odsączamy je z tłuszczu i podajemy na sałacie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |