Maślane, słodkie i bardzo sycące. Nie polecam po sutym obiedzie. Zjesz kilka i nie będziesz mogła się ruszyć. Są w sam raz na drugie śniadanie do kawy lub na spotkanie ze znajomymi, zwłaszcza gdy zaproszone są również dzieci. Trójkąciki z nadzieniem można także zapakować w drogę, na wakacyjną wycieczkę. Umilą podróż i zaspokoją głód.
Składniki:
40 dag masła,
0,5 kg mąki,
3 serki homogenizowane po 150 g,
5 żółtek,
powidła, konfitura lub marmolada w ulubionym smaku (ja preferuję konfiturę z róży),
cukier puder.
Jak przyrządzić?
Na stolnicę wyłożyć odmierzoną porcję masła, serków homogenizowanych, wysypać przesianą mąkę i wylać oddzielone od białek żółtka.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć prostokąty.
Na każdy prostokąt położyć pół łyżeczki ulubionych powideł, konfitury lub zwykłego dżemu.
(Ja uwielbiam konfiturę z róży.)
Prostokąty z ciasta złożyć i delikatnie przygnieść rogi.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut.
Wyjąć, gdy ciasteczka będą przyrumienione.
Jak podawać?
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |