Stary i zapomniany już napój. Historia sięga X wieku, a jego wynalezienie przypisuje się Słowianom. Do XIX wieku sporządzano go w klasztorach. Dopiero później produkcja ruszyła w fabrykach. Ten orzeźwiający napój warto przygotować samodzielnie, wtedy mamy pewność jego naturalności, bez żadnych domieszek. Niezastąpiony w upalne dni – skutecznie gasi pragnienie. Kwas chlebowy jest smaczny, zdrowy i tani.
Składniki:
50 dag żytniego chleba,
150 g cukru,
5 dag drożdży,
50 g rodzynek,
5 l wody.
Jak przyrządzić?
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić w piekarniku.
Do dużego kamionkowego lub szklanego naczynia włożyć chleb i zalać go 5 litrami wrzącej wody.
Odstawić na 12 godzin.
Następnie przecedzić.
Odmierzyć szklankę płynu i rozpuścić w niej cukier i drożdże.
Połączyć z pozostałym płynem.
Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Następnie ponownie przecedzić płyn i rozlać do szklanych butelek.
Do butelek dodać po klika rodzynek i szczelnie zamknąć.
Tylko płyn w szklanych butelkach zachowa wszystkie walory smakowe i zdrowotne.
Butelki przenieść w chłodne miejsce.
Po 3-4 dniach napój jest gotowy.
Jak podawać?
Podawać schłodzony.
Doskonale gasi pragnienie.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |