W tym roku aura nas nie rozpieszcza. Pogoda nie sprzyja grillowaniu - albo ulewa, albo upał nie do wytrzymania. A my kochamy błękitne niebo, zapach dymu i pieczonego mięsa. Ta tradycja sięga wieków, wystarczy wspomnieć pieczone prosięta, baraninę znad rozżarzonych węgli. Dziś grillujemy mniej tłusto, wprowadzając obok karkówki także drób, różne warzywa i owoce. Udka włożone wcześniej do marynaty są aromatyczne i chrupiące. Proponuję zanurzyć je w pachnącej marynacie ze świeżym imbirem.
Składniki:
4 udka kurczaka,
kawałek świeżego imbiru (jedno niewielkie kłącze),
sok z 1 cytryny,
3 ząbki czosnku,
łyżeczkę słodkiej papryki,
łyżkę miodu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Oczyszczony i obrany imbir zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać sok z cytryny, roztarty czosnek, miód, oliwę, paprykę, sól i pieprz.
Przygotowane udka posmarować marynatą ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na dwie godziny.
Można też marynować całą noc, mięso będzie bardziej aromatyczne.
Udka układamy na grillu i pieczemy aż będą miękkie, co jakiś czas przekładając na drugą stronę.
Jak podawać?
Podajemy z grillowanymi ziemniakami, pieczarkami wypełnionymi pomidorami, czosnkiem i cebulą, grillowanymi krążkami cukinii i suszonymi owocami.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |