Grillowane udka imbirowe - Przepis

Przepis kulinarny
Grillowane udka imbirowe Zobacz 8 zdjęć

W tym roku aura nas nie rozpieszcza. Pogoda nie sprzyja grillowaniu - albo ulewa, albo upał nie do wytrzymania. A my kochamy błękitne niebo, zapach dymu i pieczonego mięsa. Ta tradycja sięga wieków, wystarczy wspomnieć pieczone prosięta, baraninę znad rozżarzonych węgli. Dziś grillujemy mniej tłusto, wprowadzając obok karkówki także drób, różne warzywa i owoce. Udka włożone wcześniej do marynaty są aromatyczne i chrupiące. Proponuję zanurzyć je w pachnącej marynacie ze świeżym imbirem.

Składniki:

4 udka kurczaka,
kawałek świeżego imbiru (jedno niewielkie kłącze),
sok z 1 cytryny,
3 ząbki czosnku,
łyżeczkę słodkiej papryki,
łyżkę miodu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Oczyszczony i obrany imbir zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać sok z cytryny, roztarty czosnek, miód, oliwę, paprykę, sól i pieprz.

Przygotowane udka posmarować marynatą ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na dwie godziny.

Można też marynować całą noc, mięso będzie bardziej aromatyczne.

Udka układamy na grillu i pieczemy aż będą miękkie, co jakiś czas przekładając na drugą stronę.

Jak podawać?

Podajemy z grillowanymi ziemniakami, pieczarkami wypełnionymi pomidorami, czosnkiem i cebulą, grillowanymi krążkami cukinii i suszonymi owocami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Grillowane udka imbirowe: Podobne przepisy

Grillowane udka imbirowe: wypróbuj również

Smażone udka w pysznej zalewie

... Skoro jest sobota, możesz przygotować na obiad coś pysznego i wyjątkowego. Co powiesz na smażone udka w pysznej zalewie. Rodzina się nie oprze, a ty pachnącym sposobem zmusisz wszystkich, by usiedli przy jednym stole. Co najlepsze, nikt nie ...

dawno temu

Udka pieczone w sosie piwnym

... Udka pieczone są aromatyczne, chrypiące i rozpływają się w ustach. Oczywiście musisz skomponować je z odpowiednimi dodatkami. Co powiesz na skąpane w piwie rodzynki, pachnący boczek i smaczną cebulkę? Już ślinka leci? Zobaczysz co będzie się ...

dawno temu

Smażone udka na niedzielny obiad

... Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna ...

dawno temu

Na grillowanie czas!

... Choć pogoda ostatnio do najlepszych nie należy to warto pozostać w tej sferze optymistą i zawczasu zaopatrzyć się w niezbędny asortyment do grillowania, by w słoneczne dni (które miejmy nadzieję ... niż kiełbasa zwyczajna, kaszanka, czy bekon ...

dawno temu

Grillowanie z klasą – luksusowe naczynia jednorazowe

... Wprawdzie maj nie zachwyca pogodą, ale już niedługo będzie można rozpocząć sezon na grillowanie. A do grillowania konieczne są odpowiednia zastawa – w końcu nie ma nic gorszego niż konieczność mycia ...

dawno temu

Grillujemy mięsne kuleczki

... Tak mnie jakoś od wczoraj chęć na grillowanie wzięła. A że jeszcze są wakacje i można sobie na to pozwolić, również i Was zapraszam do zorganizowania sobie jakiegoś przyjęcia czy luźnego spotkania ... ze znajomymi przy kiełbasce lub mięsnych ...

dawno temu

Grillujemy z przyjaciółmi. 5 przydatnych rzeczy do grillowania

... Sezon grillowania w pełni. Słoneczna pogoda wręcz zachęca do spacerów, spotkań ze znajomymi w parku, nad wodą czy właśnie przy grillu. Ponieważ uwielbiamy taki sposób spędzania czasu ... , a do tego stęskniliśmy się za smakiem grillowanej ...

dawno temu

Pieczone udka - przepis na sukces w kuchni

... Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na obiad, możesz skorzystać z przepisu na pieczone udka. To danie naprawdę szybko się przygotowuje (potrawa właściwie robi się sama), dzięki czemu pozostałą część soboty spędzisz w znacznie przyjemniejszych ...

dawno temu

Wielkie grillowane 2010 – akcja dla bloggerów i nie tylko

... . Wielkie grillowanie 2010 to pomysł bloggerów, którzy pragną podzielić się z innymi internautami swoimi przepisami na dania przyrządzone „na ogródku”. W akcji udział mogą wziąć wszyscy chętni ... wszystko: mięsa, warzywa, owoce i lub dowolnie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... Grillowanie to technika kulinarna uwielbiana przez Polaków. Przyznaj sama, czy istnieje w Twoim otoczeniu ktoś, kto nie lubiłby jedzenia przyrządzanego w ten sposób. Pieczenie na ruszcie wydobywa ... z potraw niepowtarzalny smak, a przy tym nie ...

dawno temu

Kilka słów o barbecue, czyli grillowaniu

... Lato to czas grillowania. Słowa grill i barbecue oznaczają po angielsku opiekanie potraw na ruszcie. Choć terminy te często stosuje się zamiennie, istnieją pomiędzy nimi różnice w zależności o tego, co mamy na myśli i gdzie. ... Lato to czas ...

dawno temu

5 rzeczy, które umilą letnie grillowanie

... Masz ochotę na grillowanie, a nie zgromadziłaś jeszcze wszystkich potrzebnych akcesoriów? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Na pewno wybierzesz coś dla siebie, dzięki czemu twoje grillowe menu stanie się bardziej różnorodne, a smak i aromat ...

dawno temu

Super gadżet na grilla!

... Sezon grillowania na szczęście jeszcze nie jest za nami. Sierpień z pewnością jest idealnym miesiącem na wrzucenie kiełbasek, befsztyków czy udek na ruszt. Zanim wybierzecie się na kolejne grillowe ...

dawno temu

Jak zdrowo grillować?

... burger Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie ryby. Możesz podać ją np. w postaci pysznego grillowanego burgera. Do jego przygotowania potrzebujesz: 400 g filetu z dorsza, 150 g mąki, 4 bułek, 2 ... , a następnie zmieszaj. Masę umieść w lodówce ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... nie ma żadnej restauracji albo po prostu wątpimy w jakość serwowanego w niej jedzenia? Najprostszym sposobem jest rozpalić ognisko albo zabrać ze sobą grill i przygotować smaczny posiłek. Grillowanie ... . Dzięki temu nasz głód zostanie ...

dawno temu

Jedzenie z grilla a kaloryczność

... Kiełbasa, karkówka, kaszanka, ryby czy warzywa. Kochamy grillowanie, ale jak znosi je nasza wątroba? Katarzyna Bosacka pokazuje, jak grillować zdrowo. ... 1770230 Mięso powinniśmy grillować powoli, spokojnie, na małym ogniu, kaszankę powinniśmy ...

dawno temu

Powiązane Tematy