Słodki zapach lata kojarzy mi się z dojrzałymi owocami, tymi na bazarach, z sadu, ogrodu, lasu. Trudno odmówić sobie przyjemności skosztowania kawałka ciasta z sezonowymi owocami, gdy pełno ich leży na ladach w sklepach i cukierniach. Jednak nie ma to jak domowe wypieki. Sezon jagodowy już się kończy, jeżeli zatem mamy piec, to czym prędzej.
Składniki:
1 paczka biszkoptów (okrągłych),
40 dag białego sera,
300 ml śmietany 30%,
łyżeczka cukru waniliowego,
0,5 szklanki cukru,
0,5 l jagód,
3 żółtka,
10 g żelatyny,
1 galaretka z owoców leśnych.
Poncz:
0,5 szklanki przegotowanej wody,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Do sera dodać cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, następnie podgrzać ją aż się rozpuści.
Ostudzić i połączyć z masą serową.
Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serem.
Połowę umytych i przebranych jagód dodać do masy serowej.
Na poncz przygotować pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody, dodać cukier i sok z cytryny.
Biszkoptami wypełnić tortownicę.
Nasączyć je przygotowanym ponczem.
Wyłożyć masę serową.
Na trzy godziny wstawić do lodówki.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Sernik wyjąć z lodówki, ułożyć na nim pozostałe jagody i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |